search icon

    Blog

    3 manieren voor meer rendement uit je veegwagens

    Geschreven door Jeroen van Ammers BOR

    Dat er buiten goed geveegd moet worden, weet jij als geen ander. Jij krijgt het te horen als burgers ontevreden zijn en je zet je maximaal in voor goede resultaten. Veegwagens vallen plotseling uit of zijn in onderhoud.  Chauffeurs worden ziek of hebben verlof genomen. Straten zijn niet de gehele dag of het hele jaar vrij toegankelijk. Allemaal zaken waar je zo veel mogelijk grip op wilt houden. We geven je in dit blog drie manieren om dit te bereiken.

    Manier 1: Plan routes digitaal in

    Om te zorgen dat routes efficiënt gereden worden, kun je ze digitaal inplannen en vooraf de afstanden en tijden meten.  Om over te stappen op digitale routes, bekijk je eerst de bestaande veegwijken. Vraag jezelf af of de gebieden nog aansluitende bij de gewenste beeldkwaliteit en of er dus wel op voldoende plekken geveegd wordt. Betrek hierin ook de chauffeurs: zij weten tenslotte hoe het er buiten uitziet en bepalen op welke plekken vaak of weinig geveegd moet worden. De veegwijken deel je in op basis van logische geografische indelingen en plaats je in een standaardplanning. Dankzij een standaardplanning hoef je je als planner alleen maar te focussen op de afwijkende dagen, evenementen en beschikbaarheid van materieel en mensen.  De veegwijken zijn, omdat ze digitaal zijn, direct door chauffeurs te bekijken via handige navigatie apps tablets. Op die manier weet hij waar hij mag gaan werken, welke straten hij heeft geveegd en waar hij niet hoeft te vegen. Zo blijft de borstel maximaal aan de grond en hoeft hij geen onnodige kilometers te maken van en naar te vegen straten. Hij kan dus in dezelfde tijd meer veeguren maken. Dat is een stuk efficiënter en de chauffeur kan met trots vertellen dat hij vandaag veel meters heeft kunnen doen!

    Manier 2: Maak het werk leuker

    Met digitaal plannen bereik je veel, maar er zijn nog meer manieren om meer rendement uit veegwagens te halen. Dankzij routebegeleiding kun je er namelijk voor zorgen dat het werk van chauffeurs leuker wordt. Veranderingen in de veeggebieden en oude planningen kunnen spannend overkomen en daarom moet je proberen het werk niet alleen anders, maar ook leuker te maken. Dat doe je door er een spel van te maken met behulp van de juiste software. Hierdoor wordt vegen met behulp van routebegeleiding niet alleen efficiënter, maar ook leuker. Het lijkt namelijk net Pacman op de veegmachine. We noemen dit ook wel gamification van de werkzaamheden: oftewel het werk meer als een spel zien. Dat verhoogt de motivatie van chauffeurs en zorgt voor meer rendement uit de veegroutine.

    Manier 3: Houd je ogen en oren open

    Onze laatste tip om rendement van veegwagens te verhogen, is om meer te gaan kijken in de veegwijk, door middel van een uitvoeringschouw. Als je zelf in de wijk bent, kun je ook andere reinigingstaken opnemen. Bijvoorbeeld zwerfvuil of bijplaatsingen bij ondergrondse containers. Vraag ook chauffeurs alert te zijn hierop en dit te melden. Als zij dit melden, ben je de burger een stap voor. De reinigingsdienst kan aan de hand van deze eigen meldingen direct vanuit de planning de andere werkploegen aansturen. Dat leidt tot een hogere beeldkwaliteit zonder verstoringen binnen de standaard veegwagen uitvoering. Met als gevolg tevredenere burgers en een veegdienst die optimaal functioneert.

    Hoe staat het met jouw manieren om rendement uit veegwagens te halen?

    In dit blog gaven we drie manieren om efficiënter te werken en de beeldkwaliteit te verhogen. Digitalisering is de weg tot dit succes. Dat kost natuurlijk wat tijd en moeite, maar het levert zoveel meer op. Al helemaal als chauffeurs hun werkzaamheden daardoor leuker gaan vinden. Benieuwd hoe je dit en meer manieren in kan zetten? Download dan ons e-book Het nieuwe vegen of neem contact met ons op. Wij brengen je graag in contact met de reinigingsdiensten die hier succesvol mee werken. Deel jouw ervaringen in een reactie.

    New Call-to-action

    Deel dit blog | |

    Over dit blog

    Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

    Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

    Nieuwste artikelen