search icon

    Blog

    Aanbesteding in de markt zetten? Beschik over de juiste informatie!

    Het nieuwe jaar is weer in volle gang. Wellicht is jouw organisatie er dit jaar aan toe nieuw materieel voor de gladheidbestrijding aan te schaffen. Of verloopt het contract met je uitvoerende partij(en) en moet je nadenken over het opnieuw aanbesteden van de uitvoering van de gladheidbestrijding. Om welk type aanbesteding het ook gaat, het is altijd belangrijk om over de juiste input te beschikken zodat je jullie eisen goed kunt formuleren in de aanbesteding. Tegelijkertijd is dit vaak een goed moment om kritisch te kijken naar je huidige manier van werken, of te controleren of jouw strooigebieden nog up-to-date vastgesteld zijn. Kortom, is je huidige capaciteit nog correct en kun je er op langere termijn ook mee uit de voeten? Volg het voorbeeld van andere collega wegbeheerders die met Jewel Gladheid hiervoor een oplossing vonden. 

    Gebruik het momentum om je huidige manier van werken te evalueren

    Wanneer je van plan bent een aanbesteding op de markt te brengen, wil je dat geïnteresseerde inschrijvers een zo goed mogelijk beeld krijgen van wat er verwacht gaat worden aan gevraagde prestaties. Als je plant om nieuw materieel aan te schaffen, wil je dat dit het juiste aantal strooiers en ploegen is. Dus niet te lage maar zeker ook niet te hoge aantallen.  En daarbij wil je ook rekening houden met toekomstige ontwikkelingen in jouw werkgebied. Een nieuwe locatie voor je depot of een op handen zijnde samenwerking met andere partijen kun je nu het beste direct meenemen in je capaciteitsplanning. Door gebruik te maken van de algoritmes van Jewel Gladheid kan dit soort data snel voor jou berekend worden.  

    Of het nu gaat om het in beeld brengen van het strooigebied, waarbij je altijd op een rijtje zet wat de afspraken zijn met bijvoorbeeld andere wegbeheerders en de gevolgen voor jouw werk, of het optimaliseren van je strooiroutes, je beschikt altijd over onderbouwde nieuwe data. En die kunnen ten grondslag gebruikt worden voor de eisen in de aanbesteding.

    Deel de voordelen van digitale strooidata

    Een ander voordeel als je je data in Jewel Gladheid hebt vastgelegd: geïnteresseerde partijen kunnen middels een speciale inlog, tijdelijk toegang krijgen tot die strooidata. Zo zien zij in één oogopslag op de geografische kaart hoe de routes lopen maar is ook van elke route bekend hoeveel kilometer hij in totaal bedraagt, en welke afstand daarvan strooiend en rijdend is plus een schatting van de benodigde rijtijd en hoeveelheid zout voor die route. Ook erg praktisch: van elke route is in Jewel Gladheid een automatisch gegenereerde routebeschrijving beschikbaar, evenals kaartafdrukken van elke route. Dat scheelt zowel jou, de opdrachtgever, als de inschrijver tijd en energie. En jullie maken gebruik van dezelfde bron van informatie!

    Je kunt je voorstellen dat het hierdoor voor inschrijvers inzichtelijker wordt wat het werk inhoudt. Daardoor zijn ze beter in staat een realistische begroting op te stellen. Dus niet meer schatten op basis van een kaart met het te strooien werkgebied, maar onderbouwde gegevens gebruiken. Dat vergroot de kansen op een succesvolle samenwerking, daar zijn toch alle partijen bij gebaat?

    Tenslotte: ook nadat duidelijk is wie de gladheidbestrijding mag gaan uitvoeren, kan die partij gewoon mee (blijven) kijken in Jewel Gladheid. Als je je routes in deze applicatie beheert, kan de uitvoerder op die manier altijd op de hoogte zijn van de meest actuele versie van de strooiroutes. Dat scheelt het bijhouden van informatiestromen over en weer en voorkomt fouten in de uitvoering. Daar wint iedereen bij!

    Maak jij al gebruik van Jewel Gladheid voor het optimaal voorbereiden van je aanbestedingen? Ik ben benieuwd naar jouw werkwijze. Mocht je eerst meer willen weten over het grip krijgen op je gladheidacties, download dan onderstaand e-book. Of stel je vraag in een reactie. 

    Succes!

    New call-to-action 

    Deel dit blog | |

    Over dit blog

    Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

    Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

    Nieuwste artikelen