search icon

    Blog

    Hoe mens en technologie elkaar versterken: het inzamelen van de toekomst

    Geschreven door Koen Dijkhuis Inzameling

    Steeds vaker wordt ons werk uit handen genomen door machines of software. Dat gebeurt overal en dus ook in de wereld van Inzameling. Wat betekent dat voor jouw organisatie? In dit blog leggen we je uit hoe jij van slimme software jouw ideale collega maakt.

    Het belang van het team

    Voordat we het hebben over software en data is het belangrijk om voorop te stellen dat de mensen, jij en je collega’s, het belangrijkst zijn bij het uitvoeren van het werk. Kennis over de wereld buiten en hoe deze continu in beweging is, vormt de basis. De ervaring en samenwerking binnen het team zorgt dat hier op ingespeeld kan worden. Modellen die in software worden gegoten bereiken dat niveau niet.

    Wanneer mensen samenwerken ontstaat er ruimte voor creativiteit en oplossend vermogen. Onbekende situaties worden aangepakt en er worden nieuwe werkwijzen gecreëerd. Door die te delen ontstaat er een nieuw ‘normaal’. Iedereen heeft daarbij een eigen rol. Ervaren chauffeurs kunnen hun kennis overdragen, waar nieuwe chauffeurs zorgen voor een frisse blik in de organisatie. Voor planners en werkvoorbereiders is dat niet anders. Uiteindelijk staat of valt alles met de wil van jullie als team.

     

    Afbeelding team

     

    De rol van inzameling software

    Technologie heeft als belangrijkste doel om het werk makkelijker en efficiënter te maken. Software ondersteunt jou en je collega’s om het werk uit te voeren. Daarom moet software gericht zijn op jullie als gebruikers. Als het uitvoeren van een taak makkelijker wordt door het gebruik van software, dan neem je het op in je werkwijze. Als software niets bijdraagt, of zelfs zorgt voor extra werk dan wordt het niet gebruikt. Daarnaast geldt: om voldoening uit je werk te halen, is autonomie erg belangrijk. Wanneer je zelf keuzes maakt, voeg je waarde toe. Software volledig de regie geven druist hier tegenin. Daarbij kunnen jij en je collega’s in complexe situaties met meer rekening houden dan vooraf ingestelde software.

    Software moet dan ook passend zijn voor jouw doel. Een voordeel van de samenwerking tussen mens en technologie: data. Met deze gegevens is het mogelijk om te sturen. Enerzijds om de uitvoering binnen het team steeds beter te maken en anderzijds om inzicht te geven aan de organisatie en opdrachtgevers. De terugkoppeling vanuit de praktijk stelt jullie in staat om continu verbeteringen door te kunnen voeren. Goed voor de opdrachtgever en de burger, maar zeker ook voor jou als planner en de medewerkers op de weg waarvoor het werken prettiger wordt.

     

    Afbeelding vuilniswagen

     

    Sturen met data – hoe ziet dat eruit?

    Efficiëntie en gemak staan voorop. Data helpt je daarbij. We maken onderscheid in het werk van de planner en de chauffeur op de vuilniswagen.

     

    Planner:

    Duren jouw inzamelroutes te lang, of zijn ze juist te kort? Je wil zorgen dat het werk gelijkmatig over het team wordt verdeeld. Met behulp van slimme software en gegevens uit de praktijk kan worden berekend hoeveel tijd het gemiddeld kost om een bepaald gebied in te zamelen, waardoor jij gebieden gemakkelijk kunt aanpassen op de gewenste situatie. Ook maak je hierdoor optimaal gebruik van de capaciteit. Door de data live bij te houden, heb je als planner daarnaast constant inzicht in hoe het team ervoor staat en kun je tijdig ingrijpen en bijsturen. Zo klaar je samen met het team de klus.

     

    Afbeelding planner-1

     

    Chauffeur:

    De collega’s op de vuilniswagen hebben op hun tablet inzicht in waar zij al geweest zijn en waar zij nog langs moeten om het afval op te halen. Dit geeft rust voor de chauffeur, aangezien hij het overzicht kan behouden. Voor jou als planner is dit ook zichtbaar, waardoor je instructies of bijsturing kunt geven aan de chauffeur wanneer nodig. Bijvoorbeeld wanneer een bepaalde chauffeur al klaar is, terwijl een collega wel hulp kan gebruiken. Je kunt de chauffeurs op dat moment samen het gebied laten afwerken. Uiteindelijk wordt hierdoor het werk goed afgerond, binnen de geplande tijd, zonder dat iemand hier extra uren voor hoeft te draaien: puur teamwork.

     

    Afbeelding samenwerken

     

    Wat levert het op?

    Samen zorgen dat het werk gedaan wordt, waarbij het team sterker wordt doordat iedereen zijn werk goed kan uitvoeren. Meer specifiek:

     

    • Efficiëntie: doordat je als planner zicht hebt op de benodigde capaciteit en de voortgang kun je het werk zo efficiënt mogelijk verdelen over het team. De goede samenwerking zorgt ervoor dat het werk iedere dag weer afkomt. Met de informatie ben je in staat om bij te sturen tijdens de uitvoering, maar ook structurele verbeteringen door te voeren.
    • Gemak: gebruikersgemak is zeer belangrijk bij software, de gebruiker staat namelijk centraal. De planner en de chauffeurs moeten zo snel mogelijk kunnen starten met software, maar ook het inzicht voor de organisatie en opdrachtgever moet gemakkelijk kunnen worden weergegeven. Ingewikkelde functies moeten daarom zoveel mogelijk worden vermeden.
    • Minder klachten: doordat chauffeurs tijdens het werk kunnen zien welke straten zijn afgewerkt, wordt de kans kleiner dat er bakken of straten worden gemist. Hierdoor hoeven chauffeurs minder vaak terug te rijden en zijn er minder klachten van burgers.
    • Inzicht: door het gebruik van software wil je informatie verzamelen die inzicht geeft voor de organisatie en de opdrachtgever. Met dit inzicht kun je sturen, waardoor je komt tot een optimale invulling voor jullie situatie.

     

    Klaar voor de toekomst van inzamelen?

    Om de genoemde resultaten te bereiken moeten mens en technologie goed met elkaar samenwerken. Daar heb je tools voor nodig die gericht zijn op mensen en die het werk zonder te veel ingewikkelde functies gemakkelijker en efficiënter maken. Een tool die jou daarbij kan helpen is Jewel Inzameling. Bij Jewel Inzameling staat de kracht van mensen in combinatie met digitalisering voorop. Deze app ondersteunt je bij het voorbereiden van de dagelijkse uitvoering, voorziet alle betrokkenen van de nodige informatie en maakt samenwerken makkelijker.

     

    Lees meer over Jewel Inzameling in onze productsheet:

    Download Productsheet Inzameling

    Download de productsheet

    Deel dit blog | |

    Over dit blog

    Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

    Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

    Nieuwste artikelen