search icon

    Blog

    In 3 stappen naar een efficiëntere routeplanning voor de veegwagen

    Geschreven door Jeroen van Ammers BOR

    Sinds jaar en dag ben jij verantwoordelijk voor de routeplanning van de veegwagens. Je zorgt dat chauffeurs op tijd de deur uitgaan en probeert te controleren waar ze rijden. Zij kennen routes op hun duimpje, maar jij moet wel zeker weten dat ze ook daadwerkelijk daar gereden hebben, waar het nodig was. Daarom is het soms handig om je planning opnieuw onder de loep te nemen. Waar veeg je eigenlijk, hoe vaak veeg je en waarom houd je die frequentie aan? In dit blog geven we je drie handige tips om de routes van veegmachines efficiënter te maken.

    Breng de huidige situatie in kaart

    De koppen bij elkaar! Verzamel een aantal chauffeurs. Het liefst van iedere wijk ten minste één. Maak een visuele uitdraai van de huidige routeplanning en leg deze voor aan de machinisten. Kloppen de frequenties die vooraf bepaald worden? In hoeverre gebeurt op straat daadwerkelijk wat er op kantoor bedacht wordt? Probeer in plaats van af te straffen, in gesprek te gaan. Vraag waarom er op bepaalde plekken weinig tot niet geveegd wordt, terwijl de afgesproken frequentie er hoger ligt. Komt dit door tijdgebrek, personeelsgebrek of simpelweg omdat het niet nodig is? Als je dit soort oorzaken op tafel krijgt, kun je kritisch kijken naar de huidige situatie. Het geeft je een beter beeld van je personele inzet. Misschien is het wel nodig om in een wijk extra rondes te maken, terwijl je in een andere wijk gemakkelijk een keer minder kan vegen. Deze kennis moet je halen uit de praktijk, dus zorg dat je machinisten om tafel krijgt die hier daadwerkelijk zicht op hebben.

    Vertaal huidige gebreken naar oplossingen

    Nu je inzichtelijk hebt op welke plekken aanpassingen gedaan moeten worden, kun je dit gaan vertalen naar de praktijk. Wees niet bang om veegfrequenties aan te passen. De machinisten weten goed wat er nodig is. Jij plant gewoon over een paar maanden weer een nieuw moment in om de aanpassingen te evalueren. Je wilt natuurlijk wel aan de beeldmeetlat blijven voldoen. Door een paar keer per jaar te zorgen voor een controle moment, speel jij in op veranderingen in wijken en straten. Je vertaalt dus huidige gebreken naar oplossingen. Door deze manier van werken, zorg je ook dat je machinisten meer betrokken raken. En dat kan er weer voor zorgen dat ze hun werk beter doen. Win-win dus!

    Houd rekening met andere factoren

    Bovenstaande stappen hebben wellicht wat voeten in aarde, maar zijn wel de moeite waard. Mits je let op andere factoren die nog een rol spelen. Een van de belangrijkste punten bij de routeplanning is de plekken waar de veegmachines hun watervoorraad kunnen aanvullen. Zorg dat je routes zo logisch en efficiënt mogelijk plant. Een veegwagen rijdt zo’n twee uur en moet dan weer water bijvullen. Zorg dat de wagen zich na die twee uur in de buurt van een vulplek bevindt. Als deze eerst nog een half uur moet rijden, gaat veel tijd (en dus efficiëntie!) verloren. Zonde. Andere factoren die belangrijk zijn bij de routeplanning van de veegwagen:

    • De personele planning. Zorg dat medewerkers onderling uitwisselbaar zijn om je toch aan routes te kunnen houden bij bijvoorbeeld ziekte of vakantie.
    • Afstemming op werknemers met prikkers en bladblazers; maak gebruik van alle partijen. Zorg dat het zwerfvuil zoveel mogelijk uit de weg is, wanneer jouw veegmachines komen voor het technische vuil.
    • De manier van vegen. Je kunt overwegen om over te gaan op beeldgericht vegen in plaats van frequentievegen. Dit zorgt dat jouw veegplanning direct efficiënter.

    Efficiënter vegen

    In bovenstaande stappen heb je gelezen hoe de veegwagen routeplanning efficiënter kan. We schreven een e-book over het nieuwe vegen, dat kun je hieronder gratis downloaden. Maar misschien heb jij wel hele andere manieren van werken. Wij zijn benieuwd hoe jij het aanpakt! Laat je ervaringen achter in een reactie.

    New Call-to-action

    Deel dit blog | |

    Over dit blog

    Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

    Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

    Nieuwste artikelen