search icon

    Blog

    Maak de optimale veegplanning voor 2019

    Geschreven door Jeroen van Ammers BOR

    Ondanks alle werkzaamheden zorg jij dat je de veegplanning ieder jaar even onder loep neemt. Je kijkt hoe het afgelopen jaar ging en zorgt dat het volgend jaar beter kan. Met behulp van de gegevens die je dit jaar hebt verzameld, kan dit sneller en gemakkelijker. In dit blog lees je hoe je de optimale veegplanning voor 2019 maakt en welke gegevens van het afgelopen jaar je daarvoor nodig hebt.

    De drie onderdelen van efficiënte routeplanning

    Voordat we induiken op die planning van volgend jaar, is het goed om te kijken hoe je huidige planning in elkaar zit. Over het algemeen gaan we uit van een paar belangrijke punten die nodig zijn om tot een efficiënte routeplanning te komen voor veegmachines. Dit zijn de volgende:

    • Breng de huidige route in kaart. Als je op dit moment nog geen visuele uitdraai kan maken van de routes die gereden worden, is het belangrijk om daar eerst voor te zorgen.
    • Evalueer regelmatig met de machinisten en vraag wat hen opvalt aan de routes, kwaliteit en frequenties
    • Stem routes af met andere werkzaamheden zoals prikkers en bladblazers.  

    Randvoorwaarde voor optimale veegplanningen: data

    Misschien wel de belangrijkste randvoorwaarde om tot optimale veegplanningen te komen, is het verzamelen van data. En met data bedoel ik de gegevens over waar veegwagens hebben gereden of geveegd, hoeveel uur de borstels aan de grond stonden en er daadwerkelijk geveegd is. Als je al werkt met Jewel Vegen beschik je over deze data. Ideaal- zo kom je uiteindelijk tot optimale veeggebieden en zodoende tot een optimale planning. Machinisten kunnen prima zelf inschatten waar wel of niet geveegd moet worden, door de machinisten deze opdracht mee te geven en door dit langere tijd te doen, krijg je goed in beeld of de veeggebieden en planning zoals jij hem hebt opgesteld, daadwerkelijk klopt.

    Aan de slag: je nieuwe veegplanning

    Als je de bovenstaande stappen kunt afvinken, kun je veegplanningen gaan optimaliseren. Hiervoor onderneem je de volgende stappen:

    • Breng in kaart in hoeverre de daadwerkelijk geveegde gebieden afwijken van jouw oorspronkelijke planning.
    • Haal straten die met een lagere frequentie geveegd worden, uit het bestaande veeggebieden .
    • Check vervolgens voor iedere straat wanneer deze voor het laatst geveegd is en hoe vaak. Houd hierbij ook rekening met het seizoen. Bepaalde straten hoeven misschien alleen maar geveegd te worden in de herfst en het voorjaar in verband met blad- en bloesemval.
    • Maak nieuwe veeggebieden aan om nog beter op maat aan te kunnen sturen en zet deze vervolgens in de juiste frequentie in de jaarplanning.

    Doordat je de frequentie van de straten hebt geoptimaliseerd, kun je met dezelfde inzet meer resultaten behalen. Hierdoor is het mogelijk om straten die harder vervuilen met een hogere frequentie te kunnen vegen. Daardoor kun je zorgen voor een betere beeldkwaliteit, maar kun je ook flink kosten besparen omdat kolken minder snel zullen verstoppen.

    Blijven optimaliseren

    Jouw nieuwe veegplanning zorgt hoogstwaarschijnlijk voor betere resultaten: schonere straten en minder verstopte kolken. Maar dat betekent niet dat er niet nog meer te verbeteren valt. Zorg dat machinisten de komende tijd weer alleen vegen waar nodig, zodat je op elk moment in staat bent om de planning te blijven optimaliseren.

    Ben je benieuwd hoe je jouw veegwerkzaamheden nog meer optimaliseert en klaarstoomt voor de toekomst? Download dan onderstaand e-book.

    New Call-to-action

    Heb jij jouw veegplanning voor 2019 al klaar? En hoe heb je dat aangepakt? Ik ben benieuwd. Laat je ervaringen achter in een reactie.

    Deel dit blog | |

    Over dit blog

    Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

    Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

    Nieuwste artikelen