Jewel%20blog

Blog

Nederland kan nog schoner- maar hoe? [deel 1]

authorIcon Geschreven door Jeroen van Ammers topicIcon BOR

De campagne Nederland Schoon is vooral gericht op het voorkomen van zwerfvuil. Dit wordt grotendeels bereikt met het beïnvloeden van het gedrag van burgers, bijvoorbeeld door het stimuleren van opschoonacties. Maar ook jouw organisatie kan bijdragen aan een schoner Nederland, zonder extra inzet van personeel. Klinkt te mooi om waar te zijn? Zeker niet. In deel één van dit tweeluik lees je drie tips die zorgen voor een schoner Nederland.

Afvalbakken ledigen als ze bijna vol zijn

Zwerfafval kan onder andere teruggedrongen worden door een goed afvalbakkenbeleid. Zorg dat waar verpakkingsafval ontstaat er een bak staat waar het in kan. In Nederland staan er gemiddeld 13 per 1000 inwoners die op plekken staan waar het type afval wordt verwacht. Denk hierbij aan vangnetten langs fietspaden, speciale afvalbakken bij honden uitlaatstroken, rondom scholen en winkelcentra. Deze bakken worden op een vaste frequentie geledigd, waardoor lediging vaak te vroeg of te laat gebeurt. Echter, inzicht krijgen op onderbuikgevoel en theorie alleen is vaak niet voldoende. Je hebt ook inzichten uit de praktijk nodig.

1.    Breng de bakken in kaart en bepaal of ze voldoen

Wanneer er veel zwerfafval op één locatie ligt, kan dit komen doordat er een extra bak nodig is op de locatie. Misschien staan er in een park wel te weinig bakken om de zomerperiode goed door te komen. Daarnaast kan het ook zijn dat in woonwijken bakken staan die vrijwel nooit geledigd hoeven worden. Deze inzichten kun je alleen maar krijgen door met je medewerkers de bakken in kaart te brengen en vast te leggen hoe de bakken zijn aangetroffen tijdens de ledigingsronde.
De handigste manier om hier informatie over te krijgen is door eerst digitaal in kaart te brengen waar afvalbakken staan. Dit doe je door medewerkers op pad te sturen met een tablet en een app waarin ze dit gemakkelijk kunnen doen. Heb je dit gedaan, dan kun je vragen hoe vol de bak was. Op deze manier maak je inzichtelijk welke bakken vaker leeg mogen en welke minder.

2.    Word niet volledig afhankelijk van techniek

Het plaatsen van sensoren in afvalbakken om de vulgraad te meten is op dit moment een veelgehoorde oplossing. Logisch, want een sensor geeft de vulgraad weer. Maar de sensor ziet alleen wat zich eronder bevindt. Zo kan een paraplu en een plastic zak in de bak ervoor zorgen dat de bak vol lijkt, maar dat daadwerkelijk niet het geval is. Een betrouwbaardere manier om de vulgraad te bepalen, is door het te vragen aan je medewerkers. Zij komen toch al bij de bakken, dus het hoeft hen niet veel tijd te kosten om te checken of deze al geledigd had moeten worden. Maar dan moet je het hen wel makkelijk maken. Dat doe je door de kaart met post-its te deur te wijzen en te kiezen voor een digitale oplossing: een app waarin ze met één druk op de knop kunnen laten weten hoe vol de bak zit.

3.    Laat theorie en praktijk op elkaar aansluiten

Betere resultaten met hetzelfde team behaal je wanneer je theorie en praktijk goed op elkaar aan laat sluiten. Dat heeft alles te maken met het slim in zetten van digitalisering, zoals met een digitale kaart en terugkoppeling van gegevens via een app. Daarnaast heeft het ook te maken met het laten aansluiten van theorie met de praktijk, dus door de gegevens van buiten ook daadwerkelijk te gebruiken voor het veranderen van werkgangen en frequenties aan te passen. Per seizoen hoeven medewerkers buiten maar zo’n drie weken meldingen te doen in de applicatie om al een goede planning te kunnen maken.

En er is meer!

Deze drie acties zijn al een stap in de goede richting, maar je kunt meer.

In het volgende blog lees je hoe je omgaat met bijplaatsingen bij ondergrondse containers, huisvuildumpingen en hoe je zorgt dat het schoner maken van Nederland een routinebezigheid voor je wordt. Wil je nu al meer lezen over dit onderwerp? Download dan onderstaand e-book.

                           download e-book Nederland nog schoner

Deel dit blog | |

Over dit blog

Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

Nieuwste artikelen