Jewel%20blog

Blog

Nederland kan nog schoner- maar hoe? [deel 2]

authorIcon Geschreven door Jeroen van Ammers topicIcon BOR

Nederland nog schoner? Ja zeker! In ons vorige blog las je al hoe de locaties van afvalbakken en inzichten van je medewerkers buiten kunnen zorgen voor een schonere buitenruimte. En dat zonder extra medewerkers in te zetten. Maar je kunt nog meer doen. In het tweede deel van deze mini-serie ga ik in op huisvuildumpingen, bijplaatsingen bij ondergrondse containers en het aanpassen van werkzaamheden op een routinematige wijze.

 

4. Inzicht in huisvuilplaatsingen

De sleutel tot een schonere buitenruimte zit ‘m wat ons betreft in het gebruik maken van de kennis van medewerkers die buiten werken. Door hen te faciliteren met een handige applicatie, kunnen zij gemakkelijk informatie doorgeven over de buitenruimte. Dit kan ook bijdragen bij plaatsingen en dumpingen van huisvuil. In veel gemeenten is dit een probleem: de bak zit namelijk direct vol wanneer een grote zak huisvuil gedumpt wordt. Een volle bank stimuleert weer zwerfafval, omdat burgers hun afval nergens kwijt kunnen. Het grootste probleem is het bewijzen van deze huisvuildumpingen. Daarom geldt ook hier: zorg dat medewerkers buiten direct een melding kunnen maken van een huisvuilmelding. Als je meer bewijs nodig hebt, kunnen medewerkers ook direct een foto maken bij de plaats. Zo verzamel je echt bewijs en kun je dit gemakkelijker terugkoppelen aan je opdrachtgever. Na verloop van tijd geven de meldingen inzicht in wanneer en waar huisvuil wordt gedumpt. Hierop kun je dan andere maatregelen gaan nemen, zoals het vaker ledigen van de bak of het verkleinen van de opening, waardoor het dumpen moeilijker wordt.

 

5.    Pak de oorzaak aan van bijplaatsingen bij ondergrondse containers

Er worden verschillende typen vuil bij ondergrondse containers geplaatst zoals witgoed, grofvuil of zakken. Wanneer dit komt doordat de ondergrondse container vol is, kan een vulgraadsensor uitkomst bieden. Deze geeft aan wanneer de bak (bijna) vol is en geledigd moet worden. Maar een volle bak is niet de enige reden waarom afval wordt bijgeplaatst. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het afval te groot is (zoals een oude bank) of doordat de klep van de container niet meer opent door een storing. Een sensor in de container geeft dan niet voldoende informatie om het probleem op te lossen. Hiervoor heb je jouw collega’s buiten nodig. Met behulp van de applicatie kunnen zij direct een melding doen wat de oorzaak van de bijplaatsing is (zoals een storing) en kunnen ze ook aangeven hoeveel vuil er naast staat. Is jouw organisatie niet verantwoordelijk voor het ophalen van dit type vuilnis? Dan kan er na de melding automatisch een mail verzonden worden naar de andere partij die hiervoor verantwoordelijk is. Dankzij de handige slimme manier van melden kunnen zij direct het juiste voertuig naar de container sturen om het afval op te ruimen. En dat zorgt weer sneller voor een schonere buitenruimte!

 

6.    Handel naar inzichten en zorg voor routine

Meldingen vanuit de buitenruimte direct vertalen naar nieuwe werkzaamheden klinkt misschien als veel werk, maar het kan je juist tijd besparen. Na zo’n twee tot drie weken heb je voldoende informatie om een planning te maken voor de kort cyclische werkzaamheden. Deze planning zet je in principe vast in de agenda, en pas je steeds weer aan op basis van de nieuwe inzichten die je krijgt vanuit de buitenruimte. Dat betekent niet dat je de planning compleet opnieuw moet maken, je past alleen aan wat je anders wilt zien en de werkzaamheden voor de komende periode worden automatisch aangepast. Daarnaast kun je de inzichten vanuit buiten gemakkelijk inzichtelijk maken dankzij een visuele weergave op de kaart. Zo zie je snel welke locaties probleemgebieden zijn en waar dus nog ruimte voor verbetering zit. Met deze werkwijze haal je dus het beste uit beide werelden: je profiteert van digitalisering met behulp van inzichten van buiten en zorgt voor een schonere buitenruimte met hetzelfde team!

 

Hoe zorg jij dat Nederland nóg schoner wordt?

Door je teams op te leiden om continu buiten meldingen te maken, krijg je op den duur de optimale frequenties in beeld voor jouw gemeente. En het grootste voordeel? Je hebt er geen extra mensen voor nodig, terwijl de buitenruimte wel schoner wordt. Benieuwd welke stappen je nog meer kunt zetten om Nederland nog schoner te krijgen? Download dan onderstaand e-book.

download e-book Nederland nog schoner

Deel dit blog | |

Over dit blog

Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

Nieuwste artikelen