Blog

Blog

Routeoptimalisatie vegen en de deming cirkel

authorIcon Geschreven door Jeroen van Ammers topicIcon BOR

Routeoptimalisatie voor veeggebieden is nogal ingewikkeld wanneer je werkt met papieren kaarten. Hoe teken je namelijk die nieuwe straten op je bestaande kaarten? En staat er wel op welke wegen eenrichtingsverkeer zijn? Daarnaast wil je de route niet alleen aanpassen op nieuwste verkeerssituatie, maar ook zo efficiënt mogelijk indelen. Voor je chauffeurs en inwoners van een stad of dorp, natuurlijk! Om te zorgen dat je route zo geoptimaliseerd mogelijk is, kun je werken met de Deming cirkel. In dit blog gebruiken we deze cirkel om tot een geoptimaliseerde veegroute te komen.

De Deming cirkel

De Deming cirkel gaat inmiddels al heel wat jaren mee en is nog steeds erg populair. Logisch, want deze cirkel helpt je om grip te krijgen op de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Hij wordt ook wel de kwaliteitscirkel van Deming genoemd. Als je de werkzaamheden goed uitwerkt, helpt hij met kwaliteitsmanagement en probleemoplossing. De cirkel bestaat uit de volgende stappen:

  • Het vaststellen van doelen (volgens het SMART-principe) en bijbehorende werkzaamheden. Vaststellen van manieren om resultaten te meten.
  • Uitvoeren van de werkzaamheden.
  • Resultaten bekijken, feedback geven op resultaten.
  • Evalueren en bijstellen van doelen en werkzaamheden.

Als je klaar bent om jouw papieren veegroutes aan de kant te schuiven, kun je gebruik maken van de Deming Cirkel voor routeoptimalisatie vegen. Hieronder leggen we per stap uit hoe dit er voor vegen uitziet.  

Plan

Je logt in op de website die het gebied laat zien waarvoor jij verantwoordelijk bent. In de applicatie kun je gemakkelijk zelf bepalen hoe je het veeggebied indeelt. Je kunt de kaart vergroten en verkleinen en daardoor de routes zo precies aanleggen als jij wilt. Waar je eerder routes tekende op een papieren kaart, sleep je ze nu gemakkelijk met je muis op je computer. En je hebt geen gum meer nodig: aanpassen van de routes gaat makkelijk met één muisklik. Je geeft aan hoe vaak elke straat geveegd moet worden en zo wordt er een routeplanning gemaakt voor de chauffeurs.

Do

Chauffeurs halen voor vertrek hun tablets op met de route die zij die dag moeten vegen. Ze volgen de navigatie op de tablet naar de dichtstbij straat in het geplande veeggebied. Hierna ziet de chauffeur visueel op de tablet de voortgang van zijn werkzaamheden. Daarnaast wordt de data van de veegmachine vastgelegd. Onder andere data over waar en hoelang er geveegd is met de borstels aan de grond.

Check

Dankzij deze datalogging op de veegmachine kan jij met behulp van de slimme software op het moment dat de chauffeur onderweg is, zien of er geveegd wordt en hoelang. Zo zie je in één oogopslag op je dashboard zien wat de productiviteit tot en met gisteren is. Natuurlijk kun je dit ook op straatniveau checken. Klik op online kaart op de straat die je wilt bekijken en je ziet de details zoals hoe vaak er geveegd is en hoe vaak de straat nog in de planning staat. Dit is handige informatie om te kijken hoe jouw chauffeurs ervoor staan!

Act

Na ongeveer een jaar kun je goed zien wat er veranderd moet worden aan de veeggebieden. Routeoptimalisatie vegen begint nu pas écht. Zijn bepaalde straten minder geveegd dan andere? Dan zijn ze waarschijnlijk niet zo vaak nodig. Je kunt daarop je planning aanpassen. Of had jij bedacht dat een straat in februari geveegd moest worden, maar is dit pas in juni voor het eerst gedaan? Ook dit pas je dan aan in je planning. Het mooiste hiervan? Je hoeft geen ingewikkelde dingen te doen om jouw planning aan te passen. Je ziet namelijk op de kaart door middel van kleuren hoe vaak een straat is geveegd, waardoor je snel overzicht hebt. Je verandert veeggebieden, zet meer, minder of hetzelfde aantal wagens in en zorgt dat niet alleen jouw chauffeurs beter werk afleveren, maar dat de werkzaamheden ook voor burgers zichtbaar zijn.

Ook met beeldgericht vegen maak je gebruik van routeoptimalisatie

Veegt jouw organisatie beeldgericht? Ook dan kun je gebruik maken van de Deming cirkel. Dankzij de taken applicatie stuur je de uitvoeringsschouwer niet voor niks op pad. Voor verschillende taken checkt de schouwer wat er moet gebeuren en hier pas jij de planning op aan. Is hij klaar? Dan zie jij op welke punten taken werkzaamheden moeten gebeuren. Met een druk op de knop importeer je de taken en maakt een planning van deze selectie van straten. Met een druk op de knop zorg jij dat de meest optimale route wordt ingepland. Ook voor vegen.

Durf jij de stap te maken van papier naar digitaal?

Een verandering van papier – iets wat je al jaren doet – naar digitaal, maak je niet zomaar. Toch kan zo’n verandering je ontzettend veel opleveren. Om je te helpen bij dit proces, schreven we het e-book ‘vegen is een vak’, dat kun je hieronder downloaden.

Ben jij al over naar een digitale veegorganisatie? Hoe ging dat? Laat je ervaringen achter in een reactie!

New Call-to-action

Deel dit blog | |

Over dit blog

Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

Nieuwste artikelen