Jewel%20blog

Blog

Stormschade? Op deze manier ruim je losliggende takken sneller op

authorIcon Geschreven door Jeroen van Ammers topicIcon BOR

De afgelopen jaren was het elke herfst en winter wel een keertje raak: een hevige storm trof  ons land. De stormschade die daarvan het gevolg is, is niet alleen vervelend voor inwoners, maar heeft ook invloed op jouw planning. Een storm komt immers redelijk onverwacht en brengt extra werkzaamheden met zich mee. En als de verschillende werkzaamheden niet goed op elkaar worden afgestemd, heeft zo’n storm een lange nasleep. Tijd om te kijken hoe je het anders aan kan pakken dus. In dit blog lees je hoe.

De huidige stand van zaken

Als planner of werkvoorbereider ben je druk met het organiseren dat de grote bomen die direct gevaar veroorzaken worden verwijderd, ondertussen gaan er ook ploegen naar buiten voor de kleinere opruim werkzaamheden. Kortom: het verzamelen van losliggende takken die overal op straten, fietspaden en op de stoep liggen. Na de storm stuur je ploegen op pad om die losliggende takken te verzamelen met harken en bladblazers. Zij zorgen dat deze op hopen bij elkaar komen te liggen. De gemeente ligt dan uiteindelijk vol met hopen takken. Het lastige gedeelte zit ‘m in het volgende deel: vrachtwagens moeten vervolgens iedere straat afrijden om hopen takkenresten te verwijderen. Is een chauffeur even afgeleid door de verkeerssituatie? Dan bestaat de kans dat hij een locatie mist. Met het gevolg dat deze pas wordt opgeruimd wanneer een andere ploeg deze toevallig tegenkomt óf wanneer inwoners hierover een melding maken.

Goede voorbereiding is het halve werk

De hierboven beschreven werkwijze is tijdrovend en foutgevoelig. Met het oog op de kwaliteitsborging en de digitalisering in de openbare ruimte weet je dat deze werkzaamheden efficiënter zouden moeten kunnen. Een hoop takken is immers zo gemist en het is niet efficiënt om een vrachtwagen voor één locatie nogmaals op pad te sturen. In de ideale situatie ruim je het gehele verzorgingsgebied in één werkgang op. Wanneer je je bestaande Jewel Taken applicatie goed inricht, kan dat werkelijkheid worden. Daarvoor onderneem je de volgende stappen:

  • Begin op tijd met het voorbereiden van een storm: de kans is groot dat ‘ie elk jaar terugkomt, dus het is de moeite waard om er een werkproces voor aan te maken.
  • Maak in de Jewel Taken applicatie het werkproces ‘handmatig takken verzamelen’ aan.
  • Geef je collega’s alvast een instructie: bij elke hoop takken die ze verzamelen, maken ze een foto van de grootte en geven ze op de kaart aan waar de takken liggen via hun tablet.
  • Met behulp van die informatie kun jij uiteindelijk goed inschatten hoeveel inzet van de autoknijper nodig is.
  • Uiteindelijk kan de chauffeur met behulp van de tablet de locaties vinden en afmelden.

Klaar voor de storm?

Door het slim gebruiken van de Jewel Taken applicatie zorg je voor een snellere afronding van de werkzaamheden na een storm. Je collega’s geven extra informatie gemakkelijk door met behulp van een spraakopname ter ondersteuning van de locatie en de foto. Takken kunnen in het vervolg in één werkgang opgeruimd worden en je bent zeker van een goede kwaliteit van de werkzaamheden. Daarbij wordt het voor jou als planner ook gemakkelijker.

Ben je benieuwd hoe je werkzaamheden in de openbare ruimte nog meer toekomst gericht kan inrichten? Download dan onderstaand e-book over Het Nieuwe Vegen.

New Call-to-action

Maak jij al gebruik van een apart werkproces voor het opruimen van takken na stormschade? Laat het me weten in een reactie.  

Deel dit blog | |

Over dit blog

Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

Nieuwste artikelen