Blog

Blog

Zo ga je om met piekbelasting van afvalbakken

authorIcon Geschreven door Jeroen van Ammers topicIcon BOR

Dat het in de zomer net wat anders gaat met het legen van afvalbakken, weet je als geen ander. Op zomerse dagen heb je in parken, binnensteden en bepaalde wijken namelijk te maken met piekbelasting van afvalbakken. Inwoners gaan naar buiten en laten afval achter waardoor veel bakken overvol raken. Dat vraagt om een aangepast zomerrooster. Hoe richt je dit nou het beste in? In dit blog geven we tips om te zorgen dat je overbelaste afvalbakken onder controle houdt.

Gebieden met piekbelasting vaststellen

De voorbereiding op de warme periode begint met het vaststellen van de gebieden waar deze piekbelasting plaats vind. Dit kun je doen dankzij ervaring van vorige jaren, maar zal je ook deels bevestigd moeten krijgen wanneer de hitte weer toeslaat. Niet iedere plek in de zal namelijk even druk worden als het jaar ervoor, maar je kunt de belangrijkste gebieden wel vooraf al bepalen. Parken staan namelijk al jaren bovenaan in het lijstje met te veel afval in de openbare ruimte.

Prioriteiten stellen en frequenties bepalen

Als je weet welke gebieden overbelast raken met mooi weer, kun je prioriteiten gaan stellen en de frequenties bepalen. De gebieden waar afvalbakken overbelast raken, moeten vaker geledigd worden. Dat betekent dat of 1) meer inzet nodig is, of 2) je afvalbakken in andere wijken minder vaak ledigt. Zorg dat je dit duidelijk krijgt en ook communiceert naar medewerkers, zodat er geen problemen in de uitvoer ontstaan.

Tot uitvoer brengen

Als je het seizoensrooster klaar hebt, is het tijd om dit goed te communiceren aan medewerkers. Als je nog werkt met papieren kaarten, kan dat tot wat moeilijkheden leiden, namelijk:

  • Door de diverse ledigingsfrequenties, kunnen afvalbakken vergeten worden;
  • Door de zomerperiode heb je vaak te maken met de inzet van ander personeel, dat de wijk niet kent en daardoor afvalbakken vergeet.

Om deze valkuilen te voorkomen, kun je overwegen je uitvoering te digitaliseren. Door papieren kaarten om te wisselen voor tablets, kan een medewerker precies genavigeerd worden naar de plek van bestemming. Daar krijgt hij inzicht in de te ledigen afvalbakken. Zo weet je zeker dat geen bak vergeten wordt en kan de ledigingsroute dagelijks afwijken.

Terugkoppeling vragen

Omgaan met piekbelasting van afvalbakken is een dynamisch proces. Je planning moet steeds worden aangepast op de situatie buiten, dus je hebt terugkoppeling nodig van je collega’s buiten. Zij kunnen aangeven of prullenbakken wel echt vol waren op het moment van ledigen. Als je beschikt over slimme software waar ook je kaarten instaan, kan de medewerker dit direct doen tijdens zijn werkdag. Zo hoeft hij niet met pen en papier bij te houden welke afvalbakken meer of minder aandacht verdienen. Dat scheelt een hoop gedoe en geeft je direct inzicht in de situatie buiten. Daarmee wordt de dynamische planning weer gemakkelijker.

Meer grip op planning én uitvoer

Piekbelasting van afvalbakken in zomertijd kan voor nogal wat problemen zorgen doordat je vaste krachten op vakantie zijn en de frequenties en gebieden anders zijn dan normaal. Slimme software kan je helpen meer grip te krijgen op je planning en de uitvoering vergemakkelijken. Daarover kun je hier meer lezen. Als jouw organisatie al gebruik maakt van slimme software, vraag je je misschien af wat de volgende stappen zijn. Wij verwachten afvalbakken met vulgraatmeter – hoewel dat qua kosten nu nog niet haalbaar is.

Conclusie? Zorg dat je de planning dynamisch blijft aan passen om te zorgen dat je piekbelasting beheersbaar maakt.

Wat is jouw ervaring met piekbelasting van afvalbakken? Hoe zorg je dat jouw planning klopt én het buiten geen zooitje wordt? Deel je ervaringen in een reactie.

Misschien vind je het ook leuk om te lezen hoe vegen in beheer openbare ruimte verandert de komende jaren, download dan onderstaand e-book.

New Call-to-action

Deel dit blog | |

Over dit blog

Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

Nieuwste artikelen