search icon

    Blog

    Zo haal je het beste uit de bladveegcampagne

    Geschreven door Jeroen van Ammers BOR

     

    In het najaar gaan je collega’s weer op pad om de straten bladvrij te maken. Tenminste, dat is de bedoeling. Want helaas is bladvegen meestal niet 100 procent succesvol. Ondanks een goede planning zal je altijd last hebben van lastige hoekjes zoals bijvoorbeeld parkeerhavens en locaties waar geparkeerde auto’s staan. De oplossing? Een combinatie van statisch en dynamisch vegen. Naast de aanpak van die problemen, levert dit namelijk ook voor het komende groeiseizoen een betere kwaliteit op. Hoe dat precies zit en hoe je beide werkvormen combineert, lees je in dit blog.

     

    De basis: statisch vegen

    Hoogstwaarschijnlijk is de planning rondom bladvegen op dit moment statisch. In het te vegen gebied heb je een onderverdeling gemaakt van de verschillende soorten bomen. Eén groep met bomen die vroeg hun bladeren laten vallen, zoals de berk, de andere groep met bomen die hun blad later in het jaar loslaten, zoals eiken en beuken. Je weet waar bomen in het gebied staan, dus stuur je veegwagens en bladblazers op het juiste moment op pad. Door deze werkwijze aan te houden, ben je al goed op weg. De veegwerkzaamheden zijn immers aangepast op de soorten bomen.   

     

    Veegmachine bladveegcampagne

     

    De problemen van alleen statisch vegen

    De planning voor statisch bladvegen wordt vooraf bepaald en dat betekent dat je altijd te maken krijgt met geparkeerde auto’s en plekken waar de veegmachines moeilijk kunnen vegen. En wanneer bladeren of de ondergrond nat is, dan is het blazen met een bladblazer niet voldoende om al het losliggende blad te verzamelen. Het achterblijven van bladrestanten heeft verschillende problemen tot gevolg:

    • Achterblijvende bladresten kunnen hemelwater afvoeren verstoppen.
    • Bladresten die achterblijven zullen uiteindelijk vergaan en zo een voedingsbodem creëren voor onkruidgroei.
    • Doordat blad blijft liggen, wordt het straatbeeld minder. Dit kan leiden tot klachten vanuit burgers. 

     

    Bladveegcampagne in kaart met tablet

     

    Combineer statisch en dynamisch vegen voor optimaal resultaat

    Een statische veegplanning die je indeelt op basis van de verschillende groepen bomen is al een hele goede start. Bladblazers en veegmachines gaan dan met hun tablet, waarop zij op een digitale kaart zien waar zij hun werkzaamheden moeten uitvoeren, door de straten. Het is hierbij belangrijk dat zij op hun tablet aangeven of het gebied voldoende geveegd is. Waren er moeilijk bereikbare plekken? Zijn bepaalde hoeken niet gedaan?

     

    Met behulp van deze informatie kun jij een nieuwe, dynamische planning maken. Stuur collega’s met een bezem en schep op pad om deze moeilijke plekken schoon te vegen. Door het handmatig reinigen van deze plekken zorg je naast dat je de bladrestanten verwijderd ook dat de voedingsbodem voor het onkruid wordt weggenomen en deze in het volgende jaar geen kans krijgt. Dat scheelt dus inzet met betrekking tot de onkruidbeheersing op verhardingen voor aankomend groeiseizoen!

     

    Naast dat collega's op hun tablet alle informatie over het uit te voeren werk krijgen te zien, wordt het ook een stuk gemakkelijker om inzicht te krijgen in de voortgang van het werk. De chauffeur ziet precies waar hij is geweest en waar hij nog heen moet, maar ook de mensen op kantoor kunnen dit inzien. Wanneer een chauffeur het werk niet af lijkt te krijgen, terwijl een andere collega al klaar is in zijn gebied, kan hiermee worden aangestuurd op samenwerken. Chauffeurs kunnen hierdoor samen het gebied afwerken.

     

    Meer weten over hoe Jewel Vegen je kan helpen bij het digitaliseren van de bladveegcampagne deze herfst?

    Download BOR Productsheet

    Download de productsheet

    Deel dit blog | |

    Over dit blog

    Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

    Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

    Nieuwste artikelen