search icon

    Blog

    Klaar voor het winterseizoen? Zo haal je het beste uit de vlootschouw

    Dat de vlootschouw een belangrijk moment is ter voorbereiding van het gladheidseizoen, weet jij natuurlijk als geen ander. Je test of alle strooiers het doen, al het materieel goed staat afgesteld en of de routes nog kloppen. Dit moment van feedback op de werkwijze heb je nodig om het seizoen zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarom is het belangrijk om het maximale uit de vlootschouw te halen: zowel voor jou als planner, als voor de chauffeurs. Hoe je dat doet en hoe je ook tijdens het gladheidseizoen nog gebruikmaakt van deze feedback, lees je in dit blog.

    Kennis van verschillende partijen

    De uitvoering van gladheidacties doe je als uitvoerende partij bijna nooit alleen. Hoogstwaarschijnlijk werk je samen met meerdere partijen: gemeentes, aannemers en hardwareleveranciers. Een van de aspecten die voor jou erg belangrijk is, is of de strooiroutes nog kloppen en goed te rijden zijn voor de chauffeurs. Maar hoe komt deze informatie weer bij jou terecht?

    Het is vaak lastig om de exacte informatie van een chauffeur die de route rijdt terug te krijgen. De chauffeur moet immers op de weg letten én onthouden op welke plekken belemmeringen zaten in de route. Zo wordt er gauw iets vergeten of niet helemaal nauwkeurig doorgegeven, wat weer invloed heeft op de kwaliteit (en uitvoer!) van de route. Belangrijk is dus om de vlootschouw zo goed mogelijk te organiseren, waardoor je alle feedback op de gereden routes weer op kantoor krijgt.

    Feedback op de routes ontvangen

    De vlootschouw is bedoeld om routes te controleren en ze waar nodig aan te scherpen en aan te passen. Het is dus belangrijk om feedback zo precies mogelijk terug te krijgen. Hiervoor zijn grofweg twee mogelijke manieren:

     

    • Door feedback op papier

    Chauffeurs schrijven na het rijden alle punten op of zetten de wagen onderweg stil om direct notities te maken. Dit is de meest simpele methode: je hebt immers alleen pen en papier nodig. Nadelen? De chauffeur moet precies aangeven waar het probleem zich voordoet en moet deze informatie ofwel onthouden, of het op dat moment ergens noteren.

     

    • Door digitale feedback (memo’s)

    De tweede optie is feedback geven met behulp van digitale memo’s. Wanneer chauffeurs rijden met een tablet met Routenavigatie, hebben zij de mogelijkheid om via dit systeem direct feedback te geven. In het scherm van de tablet is een memo toe te voegen met daarop de input van de chauffeur. De exacte locatie wordt hierbij automatisch vastgelegd. Daarnaast kan de chauffeur een foto bijvoegen te verduidelijking. De memo's worden getoond in de webapplicatie, zodat jij op kantoor weet waar en hoe de route precies moet worden aangepast. Bijkomend pluspunt van Routenavigatie is dat gesproken rijinstructies worden meegegeven. Hierdoor hoeven chauffeurs de route niet steeds af te lezen van een papieren routebeschrijving. De aandacht kan op de weg worden gehouden, wat zorgt voor meer veiligheid voor alle weggebruikers. 

    Een goed proces zorgt voor een soepele gladheidbestrijding

    De vlootschouw optimaal benutten doe je door de tijd tussen de vlootschouw en de aanpassing van je strooiroutes zo kort mogelijk te houden. Voer feedback en lastige punten op de routes zo snel mogelijk door en zorg voor een eenduidige werkwijze. Stel chauffeurs en andere betrokken partijen op de hoogte van richtlijnen voor het geven van de feedback en maak het hen ook gemakkelijk. Geef hen de mogelijkheid digitaal feedback te geven: dat maakt niet alleen het rijden van de route veiliger, maar ook het doorvoeren van de wijzigingen voor jou gemakkelijker. Bij de eerstvolgende strooiactie zijn je strooiroutes voor de chauffeurs al aangepast. Op deze manier kun je er zelfs nog voor kiezen om ook tijdens het seizoen al aanpassingen in routes door te voeren: zo ben je continu zeker van optimale routes en uitvoering!

     

    Meer lezen over onze oplossingen? 

    We helpen je graag bij de voorbereidingen en de uitvoering van het gladheidseizoen. In onze productsheet vertellen we je meer over onze oplossingen. 

    Gladheid PS

    Download de productsheet

    Deel dit blog | |

    Over dit blog

    Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

    Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

    Nieuwste artikelen