search icon

    Blog

    Zo ziet optimaal strooien eruit

    Een effectieve aanpak van Gladheidsbestrijding draait om de manier waarop er gestrooid wordt. Wordt er voldoende gestrooid? Op de juiste plaatsen? En op tijd? Er zijn verschillende vraagstukken die cruciaal zijn voor het succes van een strooiactie. In plaats van deze simpelweg op te sommen, willen we je graag helpen om een optimale strooiactie te realiseren. Dit kan worden bereikt met behulp van drie methoden, die je in deze blogpost zult ontdekken.

     

    Werkwijze 1: handmatige bediening van de strooier en het optimaliseren van routes

    Strooiwagens rijden preventief of curatief uit bij (kans op) gladheid, vervolgens zorgen chauffeurs dat er gestrooid wordt op de plekken waar nodig. Zij moeten weten hoeveel zout er gestrooid moet worden en waar ze welke symmetrie moeten instellen. Maar hoe optimaliseer je dit? En hoe ga je om met ziekte van je vaste chauffeurs?

    Onze tips voor het optimaliseren van strooiacties:

    • Zorg voor een duidelijke briefing per route. Geef duidelijk aan waar in de route afwijkend gestrooid moet worden. Let daarbij op de details zoals de rijstrook waarop gereden moet worden.
    • Check of de routes zoals ze nu gereden worden nog wel de meest logische zijn. Kan het ergens efficiënter? Pas dit dan aan. Misschien kan de tijd per route wel omlaag door de volgorde van bepaalde straten te wisselen.

    Werkwijze 2: handmatige bediening van de strooier met routebegeleiding

    Als chauffeurs op dit moment de dosering en symmetrie handmatig bepalen, is er naast bovengenoemde mogelijkheden nog een andere optie om de strooiactie te optimaliseren. Door routebegeleiding te gebruiken, kun je zorgen voor meer zekerheid bij uitvoering van de strooiwerkzaamheden. Routebegeleiding vertelt de chauffeur waar heen te rijden en waarop te letten. Dit kan variëren van ‘let op, drukke oversteekplaats’ tot de navigatie die hem vertelt de gehele rotonde te strooien. De voordelen?

    • Je bent niet meer afhankelijk van de specifieke kennis van één chauffeur. Bij ziekte of verlof ben je dus zeker van de kwaliteit van de strooiactie.
    • Je hebt meer invloed op de strooiactie omdat je zelf bepaalt wat de navigatie uitspreekt.
    • Wanneer routes veranderen, hoeven chauffeurs deze niet te onthouden. De route komt aangepast op hun tablet waardoor ze direct aan de slag kunnen en zich volledig kunnen richten op het veilig rijden van de route en het strooien van het zout(mengsel).
    • Je hebt real-time inzicht in de voortgang van de werkzaamheden, waardoor je altijd kunt controleren of stukken al dan niet zijn gedaan. Dit is voor zowel de planner als de chauffeur inzichtelijk. 

    Werkwijze 3: automatisch strooien

    De laatste werkwijze die je kunt gebruiken om strooiacties te optimaliseren, is het automatisch strooien in combinatie met spraakgestuurde routebegeleiding. Bij deze methode hoeft de chauffeur zich alleen nog maar te richten op het veilig en correct rijden van de route, terwijl het strooien geautomatiseerd gebeurt. Vooraf bepaal je de dosering en symmetrie per wegsegment van de route. Door middel van GPS weet de strooiwagen precies waar er hoe gestrooid moet worden. Hierdoor heb je meer zekerheid over de uitvoer van de strooiactie. Klinkt goed, toch?

    Gladheid strooiwagen

    Hoe ga jij strooiacties optimaliseren?

    De eerste twee werkwijzen hebben te maken met het optimaliseren van je huidige manier van werken. Dat kan door het optimaliseren van routes en het verbeteren van de briefing aan chauffeurs of door hen te ondersteunen met behulp van routebegeleiding. De derde werkwijze is waarschijnlijk echt vernieuwend: het overgaan op automatisch strooien. Alle werkwijzen hebben hun voordelen en zorgen voor meer grip op strooiacties deze winter. Wil je weten hoe je nog meer grip krijgt op gladheidbestrijding

    Download de productsheet

    Hoe zorg jij dat strooiacties geoptimaliseerd worden? Laat het achter in een reactie.

     

    Deel dit blog | |

    Over dit blog

    Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

    Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

    Nieuwste artikelen