Digitalisering-van-BOR

Digitalisering van Beheer Openbare Ruimte

Meer grip op de uitvoering

Beheer Openbare Ruimte (BOR) is toe aan een digitaliseringsslag. 

Het beheer van openbare ruimtes brengt veel verschillende werkzaamheden met zich mee. Sommige worden machinaal gedaan, zoals het vegen, maaien, haagknippen en de onkruidbestrijding op verhardingen. Daarnaast bestaat het werk ook uit handmatige taken, zoals onkruidbestrijding in beplantingen en het legen van afvalbakken. Iedere dag gaan er door het hele land machinisten en ploegen op pad. Hoe zorg je ervoor dat iedereen weet wat er gedaan moet worden? En hoe zet je digitalisering in om in te kunnen spelen op alle veranderingen om je heen? Dat lees je op deze pagina. 

Beheer Openbare Ruimte

De digitalisering zorgt nu al voor enorme veranderingen voor BOR medewerkers.  Zo is het gebruik van tablets en mobiel internet op de werkvloer de afgelopen 5 jaar flink toegenomen. En het verschil is te merken! Medewerkers weten beter wat ze moeten doen en planners zien in één oogopslag welke taken afgehandeld zijn. Maar slim gebruik van digitalisering leidt niet alleen tot meer gemak op de werkvloer. Denk ook aan deze voordelen:

 

  • Machinisten en ploegen zonder gebiedsbekendheid kunnen ook worden ingezet

  • De kans dat werk wordt vergeten is kleiner en dat vermindert het aantal klachten

  • De planner weet precies welke werkzaamheden zijn afgehandeld en dat verbetert de kwaliteit van het werk

  • Er ontstaat meer inzicht in productiviteit dankzij dashboards

 

Jewel BOR v3.3 - aangepaste audio levels

 

 Belangrijke pijlers in digitalisering van Beheer Openbare Ruimte

Direct meer weten over de digitalisering van Beheer Openbare Ruimte? We schreven een aantal blogs over het onderwerp om je op weg te helpen.

Maaiwerkzaamheden: hier loop je tegenaan. Zo lossen we het op.
Onkruidbestrijding: start het groeiseizoen met een voorsprong
Klaar voor de storm? Zo ruim je losliggende takken sneller op!

Digitalisering in de praktijk

Veel BOR werkzaamheden worden op regelmatige basis uitgevoerd: het zogeheten frequentiegericht werken. Maar steeds vaker worden werkzaamheden beeldgericht aangestuurd. Dit kan efficiënter zijn, omdat je dan immers precies de werkzaamheden uitvoert die op dat moment nodig zijn. Maar verandering van een werkproces kost tijd, al helemaal als het zo’n grote is. Bij beeldgericht werken wordt namelijk vaak eerst door een ervaren medewerker een uitvoeringsschouw gedaan. Hiervoor moet je op zoek naar een manier om de taken die hij heeft opgenomen door te geven aan de medewerkers die het moeten uitvoeren. En moet je controleren of alle taken goed zijn uitgevoerd.

Lijnenspel-digitalisering-Jewel-BOR

Door de snelle opkomst van tablets in de machines en bussen is de overstap naar beeldgericht werken gelukkig binnen handbereik. Dankzij steeds slimmer wordende technologie kunnen chauffeurs namelijk veel vollediger en sneller geïnstrueerd worden. Of je nu werkt voor een Groenvoorziener, een Afval & Reinigingsorganisatie of een Gemeente: als jouw organisatie zelf onderhoudswerk uitvoert, is digitalisering de moeite waard! 

Werkdagen die soepeler verlopen met meer flexibiliteit

Als je een digitaliseringsslag wilt maken in je organisatie, kan het lastig lijken om medewerkers mee te krijgen. Toch blijkt dit in de praktijk vaak mee te vallen. Veel medewerkers hebben zelf ook een mobiele telefoon of tablet en weten hoe ze ermee om moeten gaan. Met behulp van handige software kunnen ze na één instructie al starten met de nieuwe manier van werken. 

En niet alleen het werk van je medewerkers gaat erop vooruit. Met behulp van handige software lukt het jou om de werkprocessen beter te stroomlijnen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld beter inspelen op weersomstandigheden. Ook helpt het je in de keuze voor beeldgericht of frequentiegericht werken. Of misschien is de combinatie van die twee methoden wel de ultieme oplossing! 

In de praktijk betekent de digitalisering van BOR werkzaamheden dat werkdagen soepeler verlopen, de planner meer flexibiliteit heeft en de organisatie beter in kan spelen op veranderingen. 

Wil je meer weten over het gebruik van slimme software bij Vegen of de uitvoer van Taken? 

 

Ontdek Jewel Taken
Ontdek Jewel Vegen
ecover e-book BOR Vegen

Het Nieuwe Vegen

Zelf aan de slag met de digitaliseringsslag in beheer openbare ruimte? Een goede eerste stap kun je maken op het gebied van vegen. Om je op weg te helpen, schreven we er een handig e-book over. Ook ontvang je van ons een handige gids om over te stappen van frequentie naar beeldgericht reinigen. Hierin staat alle informatie die je nodig hebt om de overstap zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Download het e-book

Klantervaringen

Van de Haar Groep
Onkruidbestrijding op beeldkwaliteit met alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen, dat was een hele uitdaging. Door de schouw digitaal vast te leggen en routes digitaal in te plannen, zijn we een stuk efficiënter geworden. Het resultaat? Minder onkruid én minder klachten!

- Gerhard van Grootheest

logo van de haar

Onderhoud Enschede B.V.
Onze mannen op de machines zijn van de praktijk dus de digitaliseringsslag moest vooral voor hen gemakkelijk zijn. Gelukkig lukte dat. Het resultaat? Meer rust in het dagelijks werk én betere resultaten. We hadden hier drie jaar eerder mee aan de slag moeten gaan!

- Johnny Pieterson

logo-onderhoud-enschede

Wolterinck
Het inplannen van werkzaamheden gebeurt nu digitaal en we geven de planning mee via de tablet. Het bewerken van routes gaat in twee tikken en je stuurt een chauffeur gemakkelijk naar een gebied om hem daar aan het werk te zetten.

 - Ivo de Groot

wolterinck logo

Slimme software helpt je bij Beheer Openbare Ruimte

Ontdek Jewel Vegen
Ontdek Jewel Taken