Digitalisering-van-Gladheid

Digitalisering van gladheidbestrijding

Altijd de juiste wegen strooien

Wat digitalisering kan doen voor de kwaliteit van gladheidbestrijding

 

Gladheidbestrijding draait om goede voorbereiding én een snel reactievermogen. Zo’n dertig keer per jaar wordt er preventief gestrooid. Alle wijzigingen in de strooiroutes moeten dan al zijn verwerkt. Op deze pagina lees je hoe je inspeelt op deze vraag en veranderende strooiarealen. Ook lees je hoe digitalisering daarin een hele belangrijke rol kan spelen.

Gladheidbestrijding

Digitalisering is al langer belangrijk in Gladheidbestrijding. Maar er is nog veel meer mogelijk. De ervaring leert dat digitalisering het werk niet alleen eenvoudiger en effectiever maakt, maar je ook helpt om:

  • Overzicht te houden: alle strooidata op één plek
  • Er zeker van te zijn dat in alle afgesproken straten en fietspaden wordt gestrooid
  • Flexibeler om te gaan met wijzigingen in de strooiplannen
  • Het aantal klachten te verminderen
  • Burgers snel en precies te kunnen informeren over het strooibeleid.

 Belangrijke pijlers in digitalisering van gladheidbestrijding

Direct meer weten over de digitalisering van gladheidbestrijding? We schreven een aantal blogs over het onderwerp om je op weg te helpen.

Handig & Veilig: routenavigatie speciaal gemaakt voor strooiacties
Zo haal je het beste uit je vlootschouw in gladheidbestrijding
Zo ziet optimaal strooien eruit

Digitalisering in de praktijk

Allerlei aanpassingen in wegen en beleid zorgen voor een complex en steeds veranderend strooiareaal. Gevolg: het op pad sturen van strooiwagens moet steeds opnieuw worden ingepland en routes moeten vaak handmatig worden aangepast. 

Tijd om te kiezen voor een efficiëntere oplossing. Door strooiroutes te digitaliseren kun je gladheidbestrijding goed reorganiseren in geval van gewijzigde wegen en arealen. Daarnaast kun je bij ingrijpende wijzigingen zoals een nieuwe locatie van je steunpunt je routeplanning direct aanpassen. Zo hou je rekening met de capaciteit van strooiwagens en stuur je strooiwagens op pad met up-to-date routes en routebegeleiding. 

Digitalisering Gladheid


Om al deze toepassingen in de praktijk te brengen, is de kennis van de omgeving noodzakelijk. Die haal je natuurlijk deels uit het beleid, maar ook uit chauffeurs die de routes als hun broekzak kennen. Want de opnieuw (digitaal!) berekende routes worden pas rijdbaar als je praktijkkennis toepast. Zo kun je aan chauffeurs vragen stellen zoals:

  • Zijn de keerpunten in de route praktisch haalbaar?
  • Is de rij volgorde in de route uitvoerbaar?

Uiteindelijk zorgt deze digitale strategie ervoor dat je chauffeurs onderling kunt uitwisselen, omdat ze beschikken over een handige tablet met kloppende routes. Ook betekent dit dat je aanvullende informatie over routes makkelijk kan toevoegen, waardoor de kwaliteit van de strooiacties verbetert. Papieren kaarten zijn met digitalisering verleden tijd en automatisch strooien ligt binnen handbereik. 

Benieuwd hoe die software precies werkt?

Ontdek Jewel Gladheid
Jewel Grip op Gladheid eBook

Houd grip op Gladheidbestrijding

Benieuwd hoe je echt grip krijgt op gladheidbestrijding? Welke veranderingen een belangrijke rol spelen hierin en hoe je dat toepast op werkprocessen? Dat lees je in dit e-book.

Vul je gegevens in en je ontvangt het e-book direct in je mailbox.

Download het e-book

Het effect van digitalisering

ACV
De spraakbesturing in de strooiwagens zegt bijvoorbeeld ‘Let op, strooi minder breed in verband met kwetsbare begroeiing’, waardoor buxushagen worden gespaard bij een strooiactie. Dat scheelt in klachten. Daarnaast passen we routes nu gemakkelijk aan, zelfs tijdens het strooien. Het strooiproces gaat een stuk gemakkelijker!

 - Jacob van de Kolk

logo acv

Zeeland
Doordat je in een provincie te maken hebt met verschillende wegbeheerders, is het soms lastig om strooiacties goed op elkaar af te stemmen. We vonden dat daar verandering in moest komen. Met behulp van Jewel Gladheid hebben we inzicht in alle gegevens en zijn we klaar voor de toekomst. We kunnen namelijk gemakkelijk route- en areaalmutaties vastleggen.

 

logo provincie zeeland

Twente Milieu
Nadat we onze routes gedigitaliseerd hadden, konden we nagaan hoe efficiënt ze waren. Wat bleek? Het kon veel efficiënter! We rijden nu minder routes, maar verzetten het werk. Dat scheelt in opleidingsuren en belasting van ons personeel. Daarnaast weten chauffeurs door navigatie direct waar ze heen moeten. Vooraf de route rijden is niet meer nodig.

 - John Wegerink

logo twente milieu

Digitaliseer jouw strooiroutes!

 

Met Jewel Gladheid hoef je nooit meer een route op papier te wijzigen. Lees meer over onze oplossing.

 

Ontdek Jewel Gladheid