Digitalisering-van-Inzameling_1

Digitalisering van Inzameling

Altijd een actuele inzamelplanning

 Inzameling is toe aan een digitaliseringsslag.

 

Geen dag is hetzelfde in de inzamelwereld. Je hebt te maken met vakanties en ziekte van chauffeurs, veranderingen in wijken en doelstellingen. Die veranderingen hebben invloed op de kwaliteit van jouw werk en de organisatie in het algemeen. Toch kun je je op al deze veranderingen voorbereiden, zolang je over de juiste hulpmiddelen beschikt. Op deze pagina lees je hoe dat zit.

inzameling

De ontwikkelingen in inzameling gaan snel. Nieuwe doelstellingen vanuit de (landelijke) overheid hebben tot gevolg dat ook de inzamelmethodieken continu veranderen. Denk hierbij aan omgekeerd inzamelen, diftar en dynamisch inzamelen. Allemaal maatregelen om te voorkomen dat kostbare grondstoffen verloren gaan. 

Maar deze nieuwe doelstellingen vragen om nieuwe manieren van werken. Je krijgt vaker te maken met wijzigingen, terwijl inzamelgebieden en frequenties veranderen. Dat klinkt als behoorlijk wat extra werk. Gelukkig kan digitalisering je op veel vlakken helpen. Denk bijvoorbeeld aan deze voordelen:

 

  • Altijd actuele informatie
  • Minder meldingen en klachten
  • Flexibele inzet van chauffeurs
  • Digitaal aanpassen van gebieden en routes
  • Inzicht in de uitvoering

 Belangrijke pijlers in digitalisering van inzameling

Direct meer weten over de digitalisering van inzameling? Deze blogs helpen je op weg:

Digitaal inzamelen: tips voor grip op de uitvoering
Digitaliseren van inzamelroutes: tijd voor een nieuwe blik!
Afvalkalender maken in 2 stappen? Een gemakkelijke klus!

Digitalisering in de praktijk

Het aanpassen van je werkwijze op nieuw (landelijk) beleid kost tijd. Je moet de planningen vaker aanpassen en de opzet wordt complexer. Daar komt bij dat je lang niet iedere chauffeur in ieder gebied kunt inzetten. Gelukkig kan een digitaliseringsslag jouw werkdag en die van je medewerkers een stuk gemakkelijker maken. Hieronder lees je hoe dat werkt.

Het begint met de digitale kaart

Veel organisaties gebruiken nog steeds papieren kaarten. Hierop worden routes getekend, uitgebreid en veranderd. Dat kan op termijn nogal rommelig en verwarrend worden. De eerste stap in het digitaliseren van werkprocessen is dan ook om over te stappen naar een digitale kaart. Hierop kunnen data en kaartmateriaal worden samengebracht en routes worden geoptimaliseerd. De digitale kaart vormt de basis voor de juiste uitvoering, of het nu gaat om het vastleggen van venstertijden voor de inzameling, de beperkingen voor voertuigen zoals aslast en milieuzones, of het vastleggen van verschillende locaties voor verwerkers en depots.

Klassiek huishoudelijk inzamelen

Slimme software maakt het makkelijker om huishoudelijke reststoffen op te halen via efficiënte routes en op vaste tijden. Met behulp van de digitale kaart en de kalender kun je gebieden selecteren en gemakkelijk een planning maken. Daarnaast kun je gegevens toevoegen zoals voertuigeigenschappen, rijtijden en de P90 norm om de perfecte planning in elkaar te zetten en de uitvoering te sturen. 

 

Lijnenspel-digitalisering-Jewel-Inzameling 

Dynamisch inzamelen

Als jouw organisatie dynamisch inzamelt, wordt de digitaliseringsslag nog interessanter. Dankzij slimme software kun je een planning maken op basis van de mix van vaste en afwisselende frequenties. Ook kun je rekening houden met afwijkende volumes. Zo hoeven vuilniswagens nooit meer naar halflege containers te rijden. 

 

Een werkdag die soepeler verloopt

Digitalisering in de praktijk brengen kost wat tijd, maar is zeker de moeite waard. Omdat chauffeurs over een handige tablet beschikken, kunnen zij hun werk doen zonder voorkennis. Details over de route voeg je eenvoudig toe aan hun planning en achteraf draai je een volledige rapportage in elkaar op basis van de verzamelde gegevens.

 

Ontdek Jewel Inzameling
Ontdek Jewel Huis-aan-huis
Ontdek Jewel Dynamisch Inzamelen
Jewel inzameling

Huis-aan-huis inzameling van de toekomst

Zelf aan de slag met huis-aan-huis inzameling van de toekomst? In een paar stappen kun je zelf al aan de slag. Om je op weg te helpen, schreven we er een handig e-book over. Ook ontvang je van ons een handige route digitaliseringsgids. Hierin staat alle informatie die je nodig hebt om chauffeurs mee te krijgen met de digitalisering.

Download het e-book

Klantervaringen

RD4
De overstap naar gratis GFT-inzameling was een uitdaging. Doordat het niks kostte, werden containers vaker aangeboden met minder groenafval. Dat had allerlei gevolgen voor de planning van personeel en materieel. Het werd tijd om de routes digitaal in te tekenen. In plaats van een met de hand ingetekende brij hebben we nu een duidelijk overzicht van de routes. Dat scheelt een hoop! 

                    - René Herberichs

logo rd4           
ROVA
Omgekeerd inzamelen werd in Zwolle als een van de eerste gemeenten ingevoerd. Dat betekent onder andere dat restafval in ondergrondse containers verdwijnt en dat de inzamelfrequentie van de overige afvalsoorten verandert. Nu kunnen we routes goed visueel maken, net als de afvalkalenders. Die waren altijd zo foutgevoelig – dat is nu wel anders.

              - Wim Ekkelenkamp

logo Rova

 

Omrin
Jaren geleden zetten we onze routes nog in Excel-bestanden. Dat was echt niet te doen. Ik kan nu veel meer routes inplannen en kan alleen meer routes overzien. Daarnaast zijn alle routes voor iedereen hier beschikbaar: het werk kan dus altijd doorgaan. Daardoor zijn we nu echt een stuk gemakkelijker én sneller!

                - Klaas Betten

logo omrin

Jewel software helpt je verder

Ontdek Jewel Huis-aan-huis
Ontdek Jewel Inzameling
Ontdek Jewel Dynamisch Inzamelen