search icon

    Blog

    Hoe zorg je dat ouderen ook omgekeerd inzamelen?

    Geschreven door Koen Dijkhuis Inzameling

    Omgekeerd inzamelen wordt inmiddels in steeds meer steden in Nederland toegepast. Afvalzakken worden niet meer thuis opgehaald, maar inwoners brengen ze naar ondergrondse containers waardoor de afvalinzameling een stuk efficiënter wordt. Dit vergt natuurlijk wat meer inspanning voor inwoners, maar de containers staan binnen een bepaald bereik waardoor dit meestal geen probleem is. Behalve voor ouderen dan. Doordat zij vaak slechter ter been zijn, is het voor hen lastiger om omgekeerd in te zamelen. Dat is ook een veelgehoorde opmerking bij omgekeerd inzamelen. Tijd om daar iets aan te veranderen! Hoe zorg je dat ook deze bevolkingsgroep mee krijgt met omgekeerd inzamelen? Dat lees je in dit blog.

    Zorg dat voor goede voorlichting

    Een wandeling naar de ondergrondse container kan zwaar zijn als je slechter ter been bent en al op leeftijd. Maar dat is niet de enige reden waarom het lastig is voor ouderen om mee te doen met omgekeerd inzamelen. Een toegangscontrolesysteem met pasjes lijkt namelijk voor de gemiddelde inwoner vanzelfsprekend, dat is het voor een oudere niet. Zorg daarom dat je voor implementatie van ondergronds inzamelen deze leeftijdsgroep goed voorlicht. Leg uit hoe de pasjes werken, waarom ze nodig zijn en dat er geen andere risico’s aan verbonden zijn. Benadruk ook de voordelen van ondergronds inzamelen:

    • Ouderen hoeven niet te wachten tot hun vuilnisbak vol is voordat ze het weg kunnen brengen, ook kleinere hoeveelheden kunnen weggebracht worden. Dat maakt het weer minder zwaar.
    • Vuilnis kan weggebracht worden wanneer zij dat willen, wat vooral in de zomerperiode uitkomst kan bieden tegen ongedierte.
    • De schoonmaak van een container behoort nu ook tot het verleden omdat deze niet meer nodig is.

    Plaats containers dichterbij ouderen

    Voor de plaatsing van ondergrondse containers wordt bepaald wat de maximale afstand moet zijn voor inwoners uit de buurt. Hierbij wordt gerekend op fitte inwoners, wat betekent dat deze afstand voor ouderen waarschijnlijk te groot is. Houd daarom rekening bij het plaatsen van containers met de plekken waar ouderen wonen. In de meeste steden worden rondom verzorgingstehuizen ook aanleunwoningen geplaatst: dat is de ideale plek voor een extra ondergrondse container. In Ede werd vorig jaar een perscontainer geplaatst in een flat. Hier konden bewoners hun groen- en plasticafval kwijt, zodat het restafval verminderd werd. Een win-win situatie dus: minder restafval én meer gebruiksgemak voor de bewoners.

    Betrek andere partijen bij het wegbrengen van het afval

    Een andere manier om ouderen te helpen met omgekeerd inzamelen, is door samenwerkingen te stimuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het betrekken van de thuiszorg bij het meenemen van de zakken. Wanneer de zorgverlener toch bij de oudere is, kan hij direct een zak meenemen. Omdat er in meerdere gemeenten wordt gewerkt met toegangscontrolesystemen bij het weggooien van de zakken, zouden zorgverleners een pas moeten krijgen met meer rechten. Zodat ze elke zak in een de dichtstbijzijnde container kunnen gooien, zonder dat het hen extra veel moeite kost. Op die manier worden ouderen ontlast en is omgekeerd inzamelen ook voor hen mogelijk.

    Hoe betrek jij ouderen bij omgekeerd inzamelen?

    Ga je in jouw gemeente binnenkort over op omgekeerd inzamelen of liggen de plannen er? Bedenk dan vooraf hoe je de verschillende doelgroepen meekrijgt in deze (en andere!) verandering(en). Het is namelijk niet alleen ander gedrag, maar ook een andere denkwijze die van belang is om omgekeerd inzamelen tot een succes te maken. Als je meer wilt weten over huis-aan-huis inzameling van de toekomst, download dan onderstaand e-book.

    Ik ben benieuwd hoe jij verschillende doelgroepen meekrijgt bij beleidsveranderingen. Laat je ervaringen achter in een reactie.

    New call-to-action

    Deel dit blog | |

    Over dit blog

    Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

    Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

    Nieuwste artikelen