search icon

    Nieuws

    Hoe afvalinzamelaars omgaan met COVID-19

    Geschreven door Koen Dijkhuis Inzameling, Nieuws

    Overvolle milieustraten, afstand houden van collega's en het dragen van mondkapjes in de cabine van het inzamelvoertuig: welke coronamaatregelen worden getroffen in de wereld van afvalinzameling? Tijdens een online meeting met relaties van Cure, Cyclus, Omrin, RMN, Saver, Gemeente Utrecht en ZRD wisselden we de ervaringen van de afgelopen periode uit. We delen de belangrijkste punten natuurlijk graag.

    Welke maatregelen zijn er getroffen m.b.t. COVID-19 in de uitvoering van afvalinzameling?

    Ook in de afvalbranche kunnen we natuurlijk niet om de gevolgen van COVID-19 heen. Gelukkig horen we vooralsnog geen signalen van hoge aantallen besmettingen bij onze klanten, mede doordat goede maatregelen worden getroffen. Hierbij wordt het advies van het RIVM natuurlijk opgevolgd.

    Afstand houden op het inzamelvoertuig

    Door de regels was het aanvankelijk niet mogelijk om met 3 personen plaats te nemen in de cabine. Hier werd verschillend mee omgegaan:

    • 2 personen in de cabine, op 1,5 meter afstand, en 1 persoon achterop het inzamelvoertuig
    • 2 personen in de cabine en 1 persoon rijdt er met een ander voertuig achteraan
      Hiervoor werd gekozen voor een bedrijfsauto of eigen vervoer waarbij gemaakte kosten werden gedeclareerd. 

    Inmiddels nemen in de meeste gevallen weer 3 personen plaats in de cabine, waarbij iedereen een mondkapje en eventueel handschoenen draagt. Ook wordt veel met vaste ploegen gewerkt.

    Mondkapjes 

    Op de vraag hoe wordt omgegaan met mondkapjes wordt verschillend gereageerd. Overal worden mondkapjes gefaciliteerd, maar de keuze deze te dragen wordt vaak bij de collega’s op de wagen zelf gelegd. Mensen gaan hier verschillend mee om. Wanneer 3 personen in de cabine van het inzamelvoertuig plaatsnemen worden mondkapjes echter wel verplicht.

    Een klant geeft aan dat mondkapjes binnen de organisatie wel worden verplicht. Wanneer iemand geen mondkapje draagt wordt een bepaald bedrag in de pot gestopt, dat wordt geschonken aan een goed doel. Hier wordt steekproefsgewijs op gecontroleerd.

    Drukte in milieustraten

    Net als in het voorjaar is het momenteel druk in de milieustraten. Waar de drukte in het voorjaar vooral te maken had met de grote schoonmaak die in veel huishoudens plaatsvond in combinatie met de coronamaatregelen, is het aanbod van afval op dit moment op een normaler niveau. Om de coronamaatregelen goed te blijven handhaven, worden er wel minder mensen tegelijkertijd toegelaten in de milieustraat. Hierdoor ontstaat extra drukte. 

    Flexibiliteit met Jewel Inzameling

    Met Jewel Inzameling hebben onze klanten ook een fijn hulpmiddel om problemen te voorkomen in deze drukke tijd, waar naast coronabesmettingen en mensen die in quarantaine zitten ook het griepseizoen er weer aan komt:

    • Met de planningsmogelijkheden in Jewel Inzameling kan personeel flexibel ingezet worden. 
    • Door gebruik te maken van de digitale kaart op de tablet kunnen vervangende chauffeurs, zelfs zonder enige gebiedskennis, het werk van hun uitgevallen collega's eenvoudig en foutloos overnemen. Op de digitale kaart kunnen zij zien waar ze (nog) moeten zijn.
    • Chauffeurs hoeven niet meer op het kantoor te zijn voor een briefing, waardoor fysieke contactmomenten worden vermeden. Alle informatie staat namelijk in de tablet.

    Benieuwd naar wat Jewel Inzameling nog meer heeft te bieden?

    Download de productsheet

    Deel dit blog | |

    Over dit blog

    Via onze blogs houden we je op de hoogte van ontwikkelingen in de branche. 

    Nieuwe blogs in je mailbox ontvangen?

    Nieuwste artikelen