•  

Enschede blij met Jewel BOR

» Enschede blij met Jewel BOR

“Dik enthousiast”, zo noemt Johnny Pieterson zichzelf, als hoofd uitvoerder onderhoud bij Onderhoud Enschede BV. Sinds dit voorjaar gebruikt zijn organisatie Jewel BOR, module Taken voor de taakopnames en uitvoering van onkruid op verharding. En dat bevalt dus uitstekend. “Van aannemer Wolterinck hoorden we dat ze goede ervaringen hadden met Jewel. Het belangrijkste vond ik dat het eenvoudig is, want veel van onze mannen op de machines zijn van de praktijk, dan moet het niet te ingewikkeld zijn.”

Toen de tablets en de software dit voorjaar werden uitgeleverd, hebben de uitvoerders die de taakopnames moeten maken instructies gekregen over hoe je moet schouwen, en hoe je dat dan op de tablet in Jewel wegzet naar de machinisten. De machinisten hebben ook instructie gekregen hoe zij in hun tablet de route van die dag kunnen ophalen en taken gereed melden. “En toen zijn ze aan de slag gegaan. De uitvoerder zet het in Jewel, geeft een tablet met de planning en routing aan de machinist en zegt: ‘Zie maar hoe je je ermee redt’. En dat loopt perfect!”

“Jewel BOR, dat hadden we 3 jaar eerder moeten hebben!”

onderhoud-enschede-2
Lekker doorrijden tot je klaar bent

Onkruidbestrijding gebeurde voorheen ‘voor de voet weg’, dus de machinisten reden door de wijk en bestreden straat voor straat wat ze zagen. Dat gaf ze vaak het gevoel dat er geen eind aan het werk kwam. Sinds 3 jaar voeren we de onkruidbestrijding uit zonder het gebruik van glyfosaat en zetten nu eigen machines en personeel in voor de bestrijding van onkruid op verhardingen. Eerst gebeurde dat nog voor de voet weg of met een kaartje met kruisjes erop. Dat betekende dat de machinist iedere keer moest stoppen en weer op het kaartje moest kijken. Nu fietsen de uitvoerders wekelijks door de wijk met een tablet, en zetten stippen op de plek waar die week wat moet gebeuren. “Vervolgens krijgt elke machinist een tablet met zijn dagelijkse klussen erin. Zo kan hij lekker doorrijden van klus naar klus, en weet hij precies wanneer hij klaar is. Dat geeft wel rust”, merkt Pieterson. “Dit hadden we 3 jaar eerder moeten hebben!”

 

De machinisten moesten in het begin wel wennen aan het gebruik van een tablet. “Er zitten mannen tussen die geen mobiele telefoon hebben, sommigen vonden het lastig. Maar als ze het eenmaal doorhebben, helpt het ze. Nu hoor ik ze er niet meer over, dat is altijd een goed teken. En als ik ernaar vraag, dan hoor ik: ‘O, is prima te doen!’.”

“We onderzoeken of we het systeem ook in zullen zetten voor schoffelen, zwerfvuil en speelvoorzieningen.”

“Ook handig voor allerlei andere werkzaamheden

Het idee was Jewel te gebruiken voor onkruid op verharding, maar de uitvoerders merkten al snel dat dit systeem ook ontzettend handig is voor allerlei andere werkzaamheden. Nieuwe bomen water geven, afvalbakken legen, na de vakanties een keer vergeten gazons maaien met de maaizuigcombinatie.

“Laatst nog vroeg een van de uitvoerders om een nieuwe tablet. ‘Is er nu al eentje stuk dan?’, vroeg ik. ‘Nee, nee, nee, ik heb extra werkzaamheden die ik erin wil zetten.’ Zoiets spreekt zich rond, en andere uitvoerders worden ook nieuwsgierig en gaan bedenken wat ze er nog meer mee kunnen.”

Onderhoud Enschede BV is van plan om de Jewel BOR-modules Maaien en Vegen in gebruik te nemen. En ze onderzoeken of ze het systeem ook in zullen zetten voor schoffelen, zwerfvuil en speelvoorzieningen. “Het aantal tablets dat we gebruiken zal voorlopig nog flink toenemen!”, verwacht Pieterson dan ook.

Gerelateerde berichten