•  

“Jewel Inzameling gebruiksvriendelijk”

» “Jewel Inzameling gebruiksvriendelijk”

ROVA koos voor Jewel Inzameling om klaar te zijn voor alle veranderingen in de afvalinzameling. Deze webapplicatie helpt ze onder andere om de routes digitaal vast te leggen en te optimaliseren, en eenvoudig afvalkalenders te genereren.

“Er verandert veel de laatste jaren”, weet Wim Ekkelenkamp, teammanager inzameling, reiniging en service bij ROVA, dat de inzameling voor 23 gemeenten in Oost-Nederland verzorgt. “Omgekeerd inzamelen werd bijvoorbeeld in Zwolle als een van de eerste gemeenten ingevoerd. Dat betekent onder andere dat restafval in ondergrondse containers verdwijnt en dat de inzamelfrequentie van de overige afvalsoorten verandert. Ga er maar aan staan!”

Gebruiksvriendelijk

Ekkelenkamp zocht een methode om de wijzigingen soepel te laten verlopen. “Daarnaast is het belangrijk dat informatie wordt geborgd in de organisatie en dat we niet afhankelijk zijn van onze medewerkers op de afdeling Planning.” Via de manager van ROVA werd hij op het spoor van Jewel gezet en dat voelde meteen goed.  “Tijdens onze eerste bijeenkomst kregen we een demo en ik zag al snel de voordelen. Jewel maakt de routes mooi visueel en het is erg gebruiksvriendelijk.” Dat is een groot contrast met andere software, geeft Ekkelenkamp aan, die hij complex en gebruiksonvriendelijk vond.

“Jewel maakt de routes mooi visueel en het is erg gebruiksvriendelijk.”

Rova maakt routes digitaal en genereert afvalkalenders met Jewel Inzameling

En zo ging ROVA in 2015 voor het eerst met Jewel Inzameling aan de slag. En wat Ekkelenkamp al dacht bleek de praktijk, “Het is relatief eenvoudig om de routes visueel te maken in Jewel. Daarnaast is het een groot voordeel dat de afvalkalenders veel eenvoudiger te maken zijn. Dat was altijd een behoorlijke klus met eindeloze exceltabellen, en bovendien foutgevoelig.” Tevens is de informatie in de organisatie geborgd. Bronbestanden zijn op orde en als er wijzigingen in routes nodig zijn of de frequentie moet worden aangepast is dat nu heel eenvoudig.

Toch wijst Ekkelenkamp op het belang van kundige planners. Ondanks de voordelen blijft het belangrijk om de praktijk in het oog te houden naast de theoretische berekeningen van Jewel. “Jewel werkt voor veel informatie met gemiddelden, denk bijvoorbeeld aan rijsnelheden en aanbiedpercentages. De theorie kan toch afwijken van de realiteit.”

 

 

Jewel Gladheid

Komende winter gaat ROVA ook aan de slag met Jewel Gladheid om de strooiroutes te optimaliseren. Ekkelenkamp heeft gemerkt dat het wel een uitdaging is om de bronbestanden daarvoor op orde te krijgen. Als voorbeeld geeft hij kaarten die niet met de realiteit overeen komen. “Soms heb je een weg met een middengeleider die niet op de kaart staat. Dat betekent dat de strooiwagen er twee keer langs moet en dat gooit de hele route overhoop. Het komt er op neer dat alle routes, weg voor weg, moeten worden gecontroleerd. Dat is een tijdrovende klus.”

“Met de Navigatie-app van Jewel vinden chauffeurs en machinisten op hun tablet met spraaksturing probleemloos hun weg, ook als ze de wijk niet kennen. “

“Wat ik het allerbelangrijkste vind: ze begrijpen wat je wilt!

Rova wil Jewel ook inzetten voor gladheidbestrijding

Voor zowel afvalinzameling als gladheidbestrijding wil Ekkelenkamp gebruik maken van de Navigatie-app van Jewel. Daarmee kunnen chauffeurs en machinisten op hun tablet met spraaksturing probleemloos hun weg vinden, ook als ze de wijk niet kennen. Deze app is gebouwd voor Android-tablets, maar ROVA is de eerste die deze app in iOS (voor Apple-devices) gaat gebruiken.

Begrijpen wat je wilt

Voor ROVA zijn de mogelijkheden van Jewel nog niet uitgeput. Als Inzameling, Gladheid en Navigatie naar wens verlopen, dan wil ROVA met Jewel Maaien aan de slag. Ekkelenkamp: “Ik ben heel tevreden over Jewel. De samenwerking is goed, er zit energie in. En wat ik het allerbelangrijkste vind: ze begrijpen wat je wilt!”

Gerelateerde berichten