•  

Routes zichtbaar en meetbaar

» Routes zichtbaar en meetbaar

“Afval wordt binnen de gemeente Waalwijk meer en meer gezien als een grondstof”, vat Dirk Derks, teamleider buitendienst bij de gemeente Waalwijk, de essentie van het nieuwe beleid samen. “Als Afdeling Bedrijven van de gemeente werd ons de vraag voorgelegd wat de invoering van het nieuwe beleid gaat betekenen voor de inwoners van de gemeente Waalwijk. Uiteindelijk komt het erop neer dat de huisvuilroutes voor de afvalinzameling opnieuw moeten worden samengesteld”, zegt hij.

Routes digitaal intekenen

“We hebben gezocht naar software die ons daarbij kan ondersteunen; we wilden met de invoering van de nieuwe routes ook de overstap maken naar het digitaal intekenen van routes, het zichtbaar maken van de dagelijkse praktijk. In de oude situatie gebeurde dat nog handmatig. Tijdens een marktverkenning kwamen we op Jewel uit.”

Het feit dat Jewel een gedegen partij is met veel kennis over de afvalbranche en vanuit de praktijk overzichtelijke berekeningen kan maken, was reden om voor hun software te kiezen, maakt Derks duidelijk. “Jewel weet uit ervaring of cijfers zoals het gemiddelde gewicht van een container of het gemiddelde van de inzameltijd, met het landelijk gemiddelde overeen komen. Dan heb je gelijk een toets of de gegevens van de gemeente Waalwijk in lijn zijn met dat landelijk gemiddelde.”

printscreen waalwijk dagindeling restafval

Voordeel Jewel Inzameling

Derks ziet een groot voordeel in het werken met Jewel Inzameling. “Je kunt dingen tastbaar, meetbaar maken. Met de software wordt het mogelijk om aan beleidsmakers te laten zien wat in de praktijk wel of niet werkt.”

Voorheen ging alles handmatig, op papier. “Papier is wel geduldig, maar heeft als nadeel dat je niets kunt hardmaken. Met Jewel Inzameling is dat anders; je kunt eigen gegevens invoeren en op basis daarvan rekenen. Bovendien wordt het visueel, routes worden zichtbaar waardoor je met meerdere betrokkenen kunt bespreken wat er gebeurt als je routes verandert.”

Het voordeel van de Jewel-software is, zegt hij, “dat je met een druk op de knop wijzigingen kunt doorvoeren. Als we op 1 januari volgend jaar met de nieuwe routes gaan rijden en in de praktijk blijkt dat er ondanks alle voorbereidingen nog veranderingen nodig zijn, dan is dat zo gebeurd. Dat gaat niet alleen heel eenvoudig, maar ook snel. Het effect is direct zichtbaar. Voor iedereen. Makkelijker kan het niet.”

Ook interesse in Jewel Inzameling? Kijk op Afvalinzameling, of neem contact op met Dennis van Poppel, commercieel manager: dvpoppel@nmpo.nl of 06-15354165.

Gerelateerde berichten